Ga naar inhoud
Bakenhof
Geschreven op 4 mrt. 2024

Alwin Nieuwenstein:

In 2023 heeft HCM Arnhem een satellietclub opgericht, De Bakenhof. Deze vereniging ligt op zeven kilometer van HCM Arnhem. Het bijzondere aan deze club is dat er al een school- en wijktraject was gestart. HCM Arnhem is in gesprek gegaan met de Hockey Foundation en heeft aangegeven het graag samen te willen doen. Voorzitter van HCM Arnhem, Alwin Nieuwenstein, is blij met deze samenwerking. Wij zijn in september 2023 gestart met 13 kinderen op De Bakenhof. Dat groeit eigenlijk elke week nog steeds.’

Waarom zijn jullie samen gaan werken met de Hockey Foundation?

HCM Arnhem, gelegen in Zuid, wilde graag een nieuwe vereniging opzetten. Met als doel om kinderen uit die wijk aan het hockeyen te krijgen. De Hockey Foundation gaf al les in de wijk. Om verschillende reden is er een samenwerking aangegaan met de Hockey Foundation. HCM Arnhem vindt dat hockey voor iedereen zou moeten zijn. Er zit een maatschappelijk doel aan en in deze wijk zitten kinderen die niet zomaar naar een hockeyvereniging toe komen. Die zeven kilometer van HCM Arnhem klinkt niet zoveel. Dat is misschien voor jou en mij niet ver, maar voor veel van deze kinderen wel. Ten tweede is het ook praktisch en bedrijfsmatig. HCM Arnhem is een bestaande club en daarom kan er nog een tweede club aan toegevoegd worden. HCM Arnhem heeft alles al in huis, dus vandaar de samenwerking.

Wat vraagt het van een vereniging?

Het vraag best wel veel energie van een vereniging. Meerdere mensen vragen zich af of het aan elke club aan te raden is. Het advies is dat het zeker aan te raden is, als de vereniging er 100% voor gaat. Je moet er echt wel heel veel tijd en energie in steken, want de stap naar de vereniging is voor de meeste kinderen enorm groot. Het heeft uiteindelijk een positief resultaat en je ziet dat het echt nodig is om naar deze kinderen toe te gaan.

Wat is er anders aan de satellietclub, dan aan HCM Arnhem?

Bij een aantal kinderen is de armoede en de taalbarrière groot . Zeker bij de ouders is dat het geval. Het is ook een dure sport. Een hockeystick, scheenbeschermers of schoenen. Het is hartstikke duur om te kopen, dus daardoor wordt de drempel groter. Alwin Nieuwenstein is positief verrast door de kinderen aan de hockeylessen mee doen. De kinderen zijn super enthousiast over hockey. Ze vinden het verenigingsleven ook stiekem best leuk. Zijn ze het niet gewend, dus daar ligt een hele nieuwe potentie om als vereniging erin te stappen. Vergeet niet: het kost de vereniging wel echt tijd, energie om dat voor een aantal jaren goed op te zetten.

HCM Arnhem is pas sinds oktober bezig met De Bakenhof. Ze hebben best wel even moeten nadenken of ze het überhaupt als bestaande club zouden moeten doen, want het is al moeilijk genoeg. Het duurde een aantal maanden. Alwin Nieuwenstein zou dat proces achteraf wat sneller willen doen, maar het is ook goed om als vereniging bewust deze stap te maken. Twijfel je of je dit als vereniging wilt doen, dan heeft Alwin Nieuwenstein één advies: deel je informatie met elkaar!

Hockey kind