Ga naar inhoud
Afbeelding3
Geschreven op 27 feb. 2024

Sabine Scheepstra:

Bij hockeyclub UNO ben je gewoon net als iedereen. Je doet gewoon mee!

Hockeyclub UNO in Utrecht Overvecht is een van de Hockey Foundation verenigingen in Nederland. De visie van UNO is dat zij zo goed mogelijk aan inclusie willen werken. Daarom zijn ze gestart me de Hockey Foundation. Dat betekent als kinderen bij UNO komen, dat ze uiteindelijk wel gewoon lid worden. Voordat dat zover is gaan er vaak maanden aan vooraf. Eerst hockeyen de kinderen in de wijk. Dan komen ze bij de club en zijn ze echt een volwaardig lid.

Hoe is de opstartfase van de vereniging verlopen?

De opstartfase van UNO is goed verlopen. Voorzitter Sabine Scheepstra zegt: 'ik denk een aanrader voor iedereen die overweegt zoiets te doen'. Het is absoluut niet makkelijk, omdat verenigingen bereid moeten zijn om een intensief programma te doen. Daar moet de vereniging vol voor willen gaan en het eindigt ook niet op het moment dat er een kind van school via de wijk bij de vereniging binnen komt. Dan begint er ook weer een intensieve nieuwe fase. Vragen die daarbij horen zijn: Hoe bind en behoud je kinderen? Hoe zorg je dat ze allemaal mee kunnen doen? Dat is een interessante uitdaging en daar is UNO nog volop mee bezig.

Wat zijn drempels die je tegenkomt?

Laag geletterdheid is een van de drempels die je bij de vereniging ziet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het versturen van e-mails naar de ouders. Dat is leuk idee, maar wat als ouders geen e-mail kunnen lezen. Of de app van de vereniging waarbij je je moet inschrijven voor een wedstrijd of een training. Wat doe je als de ouders een smartphone niet zo goed kunnen bedienen? Natuurlijk komt UNO van alles tegen en daar proberen ze als club zo goed mogelijk op in te spelen.

Welke aanpassingen hebben jullie gedaan?

HC UNO heeft een nieuw lidmaatschap gecreëerd, een soort trim lidmaatschap. Als kinderen nog niet in een team willen mogen ze trainingslid worden. Soms willen de kinderen of ouders nog niet of kunnen nog niet op zaterdag aan de competitie meedoen. Verder integreren de kinderen gewoon op een normale manier bij UNO. In principe worden alle kinderen verdeeld over alle teams. De teams zijn daardoor goed gemixt en dat gaat goede samen.

Bij hockeyclub UNO ben je gewoon net als iedereen. Je doet gewoon mee!

Hockey kind