Ga naar inhoud
WV2022 WV1 R4837
Geschreven door Geschreven door Marienke Tau voor de Hockey Foundation op 24 apr. 2022

Zichtbare inclusie bij AHC Noorderlicht

Simone Kukenheim schiet op goal met Stockey als gelegenheidskeeper. Foto: Willem Vernes

Hockey voor iedereen. Dat is ook de kernachtige boodschap van de nieuwe hockeyvereniging AHC Noorderlicht in Amsterdam Noord. Een maatschappelijke hockeyvereniging die inclusie in de praktijk laat zien en waar ieder kind welkom is om fijn te hockeyen. De accommodatie was officieus al in gebruik genomen in oktober, maar nu was het dan toch echt tijd voor de feestelijke opening.

International en Amsterdam-speelster Felice Albers was met teamgenoten aanwezig om tijdens de door Bovelander & Bovelander georganiseerde clinic een balletje met de kinderen te slaan. Een groep trommelaars marcheerde rondom het hockeyveld, en terwijl de kleintjes samendromden bij de ijs-foodtruck, maakten de overige aanwezigen zich klaar voor het officiële gedeelte.

Niet ons-kent-ons
AHC Noorderlicht opende vrijdag 22 april tijdens een zonnige bijeenkomst en wil een echt ‘thuis’ worden voor al haar hockeyers en hockeysters. Het is een traject van vijf jaar geweest waarin het bestuur samen met de gemeente Amsterdam en de door de Rabobank en KNHB opgerichte Hockey Foundation veel werk, inzet en enthousiasme heeft gewijd aan het realiseren van de bijzondere maatschappelijke vereniging. Sportwethouder Simone Kukenheim spreekt hier haar waardering over uit. ‘Er is goed over nagedacht wat voor vereniging Noorderlicht wil zijn. Niet ons-kent-ons, maar met het doel van hockey de volkssport te maken die het hoort te zijn.’

Paaseieren en iftar
‘We wilden geen wachtlijst-oplos-vereniging van de grond krijgen, maar bewust een vereniging met een maatschappelijk profiel neerzetten’, vertelt KNHB-directeur Erik Gerritsen. ‘De basis is hockey, maar de hockeyclub heeft ook een sociale functie’, vindt ook Amsterdamse Rabo-directeur Erik Versnel. De vereniging biedt kinderen en ouders structuur en er wordt actief gebouwd aan een community. In de praktijk komt dat erop neer dat er geïnvesteerd wordt in een pedagogische aanpak en het echt leren kennen van de leden en hun ouders. Afgelopen week werden er bijvoorbeeld paaseieren gezocht rondom de velden, en stond de nieuwe generatie hockeymoeders te koken voor de iftar: de warme maaltijd die het moment van vasten tijdens de ramadan verbreekt.

Pedagogische kennis

De Hockey Foundation biedt ook de komende tijd hulp om nog meer jeugd uit de wijk op de club te krijgen. Pedagogisch verenigingsmanager Hester van der Veld blijft de vereniging ondersteunen en alle trainers worden in het online KNHB College opgeleid om de pedagogische kennis van de foundation binnen het clubkader te brengen. Via een samenwerking met scholen en een reeks naschoolse activiteiten in de vorm van een buurtsportvereniging worden kinderen voorbereid op het verenigingsleven. Het vervolg dat AHC Noorderlicht inzet is nu van cruciaal belang om ze daar ook te houden!