Binden stap 3
Stap 3: Een buurtsportvereniging (BSV) oprichten op school
Een eigen accommodatie in de wijk of een perspectief daarop, is een belangrijke randvoorwaarde voor het opzetten van een vitale Hockey Foundation vereniging in een lage inkomenswijk. Het meest ideaal is een sportaccommodatie op loopafstand van waar de leden wonen. Onze ervaring is dat voor kinderen in de basisschoolleeftijd 1 km echt de bovengrens is. Daarbij geldt ook: hoe minder gezinnen te besteden hebben, hoe beperkter hun actieradius en mogelijkheid om de locatie te bereiken. Een BSV kan dan uitkomst bieden omdat deze de kinderen het eerste half jaar – met het vriendjeslidmaatschap – nog op hun eigen school door laat hockeyen.
De focus ligt tegelijkertijd op:
- de voorbereiding op het verenigingsleven en het ontwikkelen van verenigings- en lifeskills als: met de juiste gymkleding, op tijd en elke week komen, of op tijd afmelden, samenwerken en leren omgaan met winst/verlies en emoties;
- het beter leren hockeyen (nog steeds via de 5 pijlers), wat straks de integratie in een bestaand team bevordert en
- het uitzoeken van financiële regelingen.
Een lijst met voorwaarden waaronder ouders met een laag inkomen hun kinderen lid kunnen laten worden van een Hockey Foundation vereniging staat in kluis 1.
Relatie opbouwen met de ouders
Gezinnen zonder verenigingsachtergrond vergelijken een sportvereniging vaak met een bedrijf dat betaalde professionele scholing aanbiedt. Wat ze zich dan niet realiseren is dat ouderparticipatie een vorm van betrokkenheid is waar de hockeyclub niet zonder kan. Tijdens de feestles of vanuit de BSV wordt het hockey voor het eerst bij ze geïntroduceerd en zien ze hoe het er aan toe gaat. Zonder directe verplichtingen zijn ze welkom om eens mee naar de club te gaan en we gaan met ze in gesprek als er interesse blijkt te zijn voor een structureel lidmaatschap voor hun kind.
Een ouderbijeenkomst organiseren op school
Samen met het kader van de vereniging en de lokale trainers wordt er in het laatste deel van het traject een verbinding gelegd tussen buurt en vereniging. Tijdens een ouderbijeenkomst, georganiseerd door de pvm'er, wordt ouders een idee gegeven van het groepsgebeuren op een hockeyvereniging, alvorens ze om de definitieve inschrijving voor het lidmaatschap te vragen.
Dit gaat het beste door:
- ook een ouder aan het woord te laten die al een rol heeft binnen de vereniging of iemand die gebruikmaakt van het Jeugdfonds S&C bijvoorbeeld;
- de eerste ouderbijeenkomst op school te organiseren, in de wijk;
- deze plaats te laten vinden tijdens een van de BSV lessen;
- ouders er zo mogelijk persoonlijk voor uit te nodigen.
Nieuwe vaardigheden in team- en verenigingsverband
Tijdens de bijeenkomst wordt de nadruk gelegd op kennismaken met elkaar en met het verenigingsleven. De Hockey Foundation wil een stimulans voor de kinderen zijn en een brugfunctie voor ze vormen naar nieuwe team- en verenigingsvaardigheden. We leggen uit welke ondersteuning er is voor een bijdrage aan materiaal en contributie en benadrukken wat we van de kinderen en ouders verwachten op het moment dat zij zich aan een teamsport committeren. Dit wordt ook besproken als kinderen competitie gaan spelen:
- Wekelijkse aanwezigheid en wanneer, hoe en bij wie melden ze zich af.
- Tenue, stick, schoenen, scheenbeschermers en bitje zijn verplicht.
- Speel- en rijschema’s.
- De ideale begeleiding per team.
Valkuilen
We zijn ons ervan bewust dat onze visie als normerend kan worden ervaren. We voelen ons erg verantwoordelijk voor de doelgroep en vanuit de valkuil van oververantwoordelijkheid kunnen we zelfs belerend overkomen.
De Hockey Foundation wil dat de impact van de hockeyvereniging voelbaar is in de buurt, door de kinderen een sociaal vangnet en toekomstperspectief te bieden. Dit betekent niet dat we onze normen aan anderen opleggen of prediken als de ware normen. Door ouders aan het woord te laten die al een tijdje meedraaien, speelt hun persoonlijke en directe ervaring ook mee, wat bepaalt hoe de boodschap zal worden ontvangen.